Pip al in 1997 industriële siliconen

Morgen op 16 maart 2012 vindt er een uitzending plaats over de keuring van medische hulpmiddelen http://zembla.vara.nl/Nieuws

Naar aanleiding van deze uitzending roept de Inspectie voor de Volksgezondheid vrouwen met PIP-implantaten uit 1997 en later op om zich bij hun arts te melden. Het blijkt nu dat er al in 1997 industriële siliconen werden gebruikt in de borstimplantaten van PIP (Poly Implant Prothese of M-Implant) zijn ingebracht. De PIP-implantaten van Poly Implant Prothes of M-Implant zijn Medische hulpmiddelen. Medische hulpmiddelen worden door private bedrijven gekeurd voordat zij op de markt komen. Ik beschrijf in dit artikel hoe dit proces werkt. In februari heb ik hierover ook een opiniestuk geschreven voor het NRC. (twee bijlagen)

Ik denk dat implanteerbare medische hulpmiddelen - zoals de borstimplantaten - beter kunnen worden gereguleerd. Het zou goed zijn als er meer toezicht komt op het gebruik van deze producten en er een registratie komt van incidenten en klachten. In België wordt momenteel gewerkt aan een registratiesysteem voor implanteerbare medische hulpmiddelen. Het zou goed zijn als dit ook in Nederland wordt besproken.

Als u zich zorgen maakt over uw borstimplantaten kunt u met mij contact opnemen. Ik heb mij in deze kwestie verdiept en ik wil graag met mijn kennis vrouwen helpen die zich zorgen maken over hun borstimplantaten van PIP, M-Implant of een ander merk. Ik werk hierbij samen met het Meldpunt klachten siliconen: https://sites.google.com/site/klachtensiliconen/home

Informatie over toelating van medische hulpmiddelen in Nederland (pdf file)

NRC artikel feb-2012: Laat borstimplantaten niet keuren door bedrijven (pdf file)

 

 
 
 

Wij maken gebruik van cookies om het gebruik van de website te analyseren en om het mogelijk te maken content via social media te delen. Deze cookies worden ook geplaatst door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.