Uitspraak 2 juli Frankrijk inzake TUV

Tot ieders verrassing heeft op 2 juli 2015 de Franse hoger beroep rechter in het proces tegen TÜV Rheinland een uitspraak gedaan die ook voor de zaken in Nederland relevant kunnen zijn.

Op 2 juli jl. oordeelde de hoger beroep rechter dat TÜV Rheinland toch niet aansprakelijk zou voor de schade die vrouwen met PIP-implantaten hebben geleden en heeft dus de eerdere uitspraak van de Franse rechter in eerste aanleg vernietigd. Wij hebben de volledige uitspraak en ook de exacte overwegingen van de hoger beroep rechter nog niet. De Franse advocaten gaan met elkaar overleggen wat zij gaan doen. Mogelijk gaan de Franse advocaten in cassatie.

De vraag is uiteraard wat deze uitspraak in Frankrijk voor invloed zal hebben op de zaken en claims in Nederland. Wij schatten deze voor nu toch redelijk beperkt. Een Duitse rechter heeft namelijk "prejudiciële vragen” gesteld aan het Europese Hof van Justitie over de uitleg van de Europese regels en verplichtingen voor TÜV Rheinland. Deze vragen over de verplichtingen van TÜV Rheinland gaan vermoedelijk over dezelfde vraag die de Franse hoger beroep rechter nu negatief voor de slachtoffers heeft beantwoord. De resultaten van deze Duitse procedures kunnen voor een ander oordeel zorgen in Frankrijk, in Nederland of elders in Europa.
 
Verder is van belang dat de Franse hoger beroep uitspraak over PIP gaat en niet over Rofil. Rofil implantaten hebben een ander certificaat en hier spelen andere feiten en gedragingen van TÜV Rheinland die aanleiding zijn om TÜV Rheinland aansprakelijk te achten. De aansprakelijkheid ligt dan ook anders voor Rofil implantaten. Uit stukken blijkt dat dit certificaat niet volgens de regels is afgegeven, een kwestie die niet bij PIP speelde. Met betrekking tot defecte Rofil implantaten kunnen wij altijd nog in Nederland tegen TÜV Rheinland procederen.
 
Ook kunnen wij verder procederen tegen de ziekenhuizen en artsen.  Hier gaat het niet om de vraag of het certificerende instituut (TÜV Rheinland) haar werk goed heeft gedaan, maar meer over de vraag of deze partijen een verwijt te maken is over het gebruik van defecte implantaten. Voor deze procedures zijn we bezig om getuigenverhoren en deskundigenberichten te verkrijgen ter ondersteuning van een aanhangig te maken vordering om schadevergoeding.
Hoewel deze uitspraak van de Franse hoger beroep rechter onze zaak niet ondersteunt, achten wij de kans voor het bereiken van een gerechtvaardigde schadevergoeding nog steeds groot en is er geen enkele aanleiding op onze strategie aan te passen.
 

 

 
 
 

Wij maken gebruik van cookies om het gebruik van de website te analyseren en om het mogelijk te maken content via social media te delen. Deze cookies worden ook geplaatst door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.